Allah’ımız Sabredene Neler Vermez Ki!
Gündem Son Sayımız Yazarlar

Allah’ımız Sabredene Neler Vermez Ki!

yasemen

Es selamu aleyküm. Yine çok güzel ve çok acıklı, çocuk romanı denebilecek bir kitapla size selam veriyorum sevgili büyüklerim ve arkadaşlarım. Kitabın adı, Yasemen. Yazarı, Hasan Nail Canat. Babamdan öğrendiğime göre daha önce Adım Yayıncılık’tan biz okurlara ulaşan rahmetli Hasan Nail Canat amcanın kitaplarının tümü, artık Timaş Yayınları arasından çıkıyormuş. Yine babam, onun çok iyi tiyatrocu olduğunu ve hatta sinema filmlerinde bile rol aldığını söyledi. Geçen aylarda “Sürgün” isimli bir film izlemiştik. Orada, sürgün edilen öğretmeni ve öğretmenin eşyalarını dağlık yollardan eşeğiyle köylerine ulaştıran seyis İsmail rolündeki kişi, Hasan Nail Canat amca imiş.

Kitap gerçekten çok acıklıydı. Zaten ben, okurken ağlamıştım. Kitabımıza ismini veren Yasemen, 5 yaşında olan bir kız. Doğduğundan beri başına o kadar çok sıkıntı gelir ki Yasemen’in, hangisini anlatacağımı bilemiyorum inanın. Anne ve babası bir sebepten dolayı birbirlerinden ayrılmışlardır. Yasemen’e pek çok aile bakıcılık yapar, ona sahip çıkarlar. Bu ailelerden birisi, Nazime hanım ile Nazim bey ailesidir. Nazime hanım, Yasemen’i çok sever, ona çok değer verir ama ömrü, onunla fazla vakit geçirmeye yetmez ve bir trafik kazasında vefat eder. Nazim bey de Yasemen’i ilk zamanlarda çok sever ama nedense Yasemen 10 yaşına geldiğinde ondan yavaş yavaş nefret etmeye başlar. Eşi Nazime hanımın vefatından sonra Sevda isimli bir kadınla evlenir. Sevda hanım, Yasemen’i sevmez ve bir şeyleri bahane edip eşinin de desteğiyle onu evden kovar.

Yasemen, evden kovulunca bir kahvehaneye girip korunmak ister. Orada çalışan Rahmi ismindeki kişi haline acır ve onu evine götürür. Rahmi Bey, ona çok güzel davranarak okutur. Ama Yasemen’in çilesi biter mi hiç? Rahmi Bey’in kızı Selime, babasının Yasemen’e olan bu sevgisini ve ilgisini kıskanır. Onu evden kovdurmak için birçok yolu denemeye çalışır. Bu yollardan bir tanesi de mektup yalanıdır. Güya Yasemen’in sevgilisi varmış gibi göstererek babasını kandırır ve olmayan sevgilinin adına Yasemen’e mektup gönderme tuzağını kurar. Tabi yalancının mumu yatsıya kadar yanacağı için Selime’nin yalanı da çok geçmeden ortaya çıkar ve babası asıl suçlunun kendisi olduğunu anlar. Anladıktan sonra da Selime’yi bir güzel cezalandırır.

O suçlama olayından sonra evden ayrılan Yasemen, neredeyse üç yıl boyunca sokaklarda yaşamak zorunda kalır. Dertli ve sıkıntılı insanların yardımcısı yüce Allahımız’dır. İşte Allah nasip eder ve Yasemen, bir zaman sonra Kerim adındaki biriyle evlenir. Yasemen, o kadar yaşadığı acıklı olayların üzerine birazcık mutluluk yüzü görmeye, birazcık huzur bulmaya başlar.

Evliliğinin üzerinden çok zaman geçmeden Yasemen’in anne ve babası yıllar sonra, birçok dövüş ve kavgadan sonra hatalarından pişmanlık duyarlar, bu durumlarından artık vazgeçerler. Bu pişmanlıklarının sonucunda da bir araya gelmeye karar verirler. 5 yaşındayken ayrılan, onların hatalarından dolayı dünyalar kadar üzüntü ve sıkıntı çeken Yasemen, anne ve babasıyla ayrı ayrı zamanlarda karşılaşır. Evlendiğinde ve anne babasıyla karşılaştığında 21 yaşına gelmişti. Yani koca 16 yıl içinde neler yaşamıştı neler Yasemen!

Yasemen, 5 yaşından 21 yaşına kadar sabrederek hayatını yaşar. Sonunda sabrının karşılığında hem iyi ve anlayışlı bir eşe sahip olur hem de anne babasına kavuşur. Bizler de onun hayatından dersler çıkarmalıyız. Beni çok etkileyen bu güzel romanı sizlere de tavsiye ediyorum sevgili büyüklerim ve arkadaşlarım. Allahımız’a emanet olun. Selamun aleyküm…

Rüveyde Bera Pala

İHO 5. Sınıf Öğrencisi

 

 

GRUBA KATIL